onsdag 16 februari 2011

onsdagen den 16 februari 2011 kl 18:57

Kanske brevbärare man ksa jobba som?

Nej jag tror inte det, men ngt annat inom Posten garanterat!

Brevbärare - Yrkesbeskrivning / Utbildning
En brevbärare börjar sitt arbete tidigt på morgonen med att sortera dagens post.


Vad är / gör en Brevbärare?
En brevbärare börjar sitt arbete tidigt på morgonen med att sortera dagens post. Därefter ger man sig ut på sin postrunda och delar ut posten.

När all post är utdelad återvänder man till brevbärarkontoret för att sortera den del av morgondagens post som redan kommit. Att ta hand om post som ska eftersändas ingår också i arbetet.

Inom Posten har man fasta arbetstider. Inom postdistributionsföretag som finns i storstäderna kan man arbeta på beting, vilket innebär att man går hem när man har delat ut posten inom sitt område. Men från och med 1 januari 2009 är det fasta arbetstider som gäller enligt samtliga kollektivavtal.

Brevbäraren delar ut post ensam och är ute i alla väder. Arbetet är ofta tungt och kan upplevas som stressigt vid hög arbetsbelastning med mycket post.

Det är viktigt att ha ordningssinne och vara ansvarsfull och självständig.

Till postterminalerna kommer post som ska sorteras för att fortsätta till olika delar av landet eller till olika utdelningsområden. Postsorterare organiserar posten före sortering och sköter brevsorteringsmaskinen. Det mesta av posten sorteras numera maskinellt, men de brev som maskinen inte klarar av att hantera sorteras manuellt.

Postsorterare kör truck och lastar och lossar post, vilket innebär tunga lyft. Arbetet är tidvis stressigt då posten måste sorteras färdigt i tid. Det är viktigt att kunna hålla koncentrationen och vara noggrann även när man arbetar under tidspress.

Det mesta sorteringsarbetet pågår eftermiddagar, kvällar och nätter. En postsorterare arbetar ofta på schemalagda arbetstider.


Utbildning till Brevbärare
Vilken utbildning krävs för att bli Brevbärare?

Brevbärare utbildas internt i samband med anställning. Man måste ha fyllt 18 år för att arbeta som brevbärare. Krav på gymnasieutbildning kan förekomma. Körkort för personbil (B-behörighet) är meriterande.


Framtidsutsikter/Arbetsmarknad för Brevbärare
Arbetslösheten för brevbärare har ökat de senaste två åren. Nivån är fortfarande lägre än genomsnittet i landet men det väntas inte bli någon nämnvärd förbättring av arbetsmarknadsläget i konjunkturuppgången. Rationaliseringar har påbörjats inom branschen. Bland annat beror det på att sorteringen nu i större utsträckning kan göras automatiskt och att brevlådor i flerfamiljshus allt oftare placeras på nedre botten. Rationaliseringarna håller tillbaka behovet av nyanställningar. Trots att utbudet av brevbärare inte väntas öka, och trots en viss personalomsättning, blir Arbetsförmedlingens bedömning därför att konkurrensen om jobben kommer att bli fortsatt stor det kommande året

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar