tisdag 15 mars 2011

tisdag 15mars 2011 kl 07:19


Stoppa Postens massnedläggning av postombud

Pressmeddelande från Jörgen Bengtson (C) 25 februari 2011
Stoppa Postens
massnedläggning
av postombud
Den 15 augusti i år stänger Posten AB Enångers båda postombud, Evas kios och Linde Livs. Den som vill hämta paket, brevpostförskott, rekommenderade brev och aviserade stora brev får framöver resa tre mil till Iggesund.
Statliga Posten – med uppdrag att sköta postdistributionen i hela Sverige – rustar ner. De privata paketdistributörerna – Schenker och DHL samt Bussgods – stannar kvar i Enånger. Det finns alltså en marknad för paketutlämning i Enånger. Men den största paketdistributören, Posten AB med 3 980 försändelser i Evas kiosk 2010, tänker lämna den lokala marknaden!
– Detta är fullständigt oacceptabelt. Jag uppmanar därför kommunalrådet Caroline Schmidt att agera för att få Posten AB att tänka om, så det fortsatt finns postombud (”Frimärksombud med utlämning” eller ”Postombud”) i alla tätorter och småorter i Hudiksvalls kommun som har det i dag, säger Jörgen Bengtson (C) i en interpellation till sin partikollega i Hudiksvall.
– Om protesterna inte får Posten att tänka om går en flerhundraårig service i Enånger i graven – även om brevutdelningen består, skriver han i interpellationen och påminner om att Enånger fram till mitten av 1990-talet hade eget postkontor.
– Nedläggningen i Enånger och på andra ställen innebär längre resor och därmed ökad miljöbelastning, eftersom bilåkandet kommer att öka. För dem som inte har egen bil, blir livet mycket mer komplicerat, skriver han.
– För Enånger som centralort innebär det en stor förlust att inte ha ett ombud för Posten AB. I övrigt har Enånger det mesta av service invånarna behöver, säger Jörgen Bengtson i interpellationen.
– När Posten AB minskar antalet postombud i en stad eller en ort där det finns flera ombud – som i Hudiksvall, Söderhamn och Bollnäs – innebär det bara en längre promenad för kunden. I Enånger innebär det två dagars vandring till och från Iggesund.
Bilaga: Interpellationen


Interpellation till kommunalrådet Caroline Schmidt (C) om
Postens nedläggning av postombud i Enånger och andra delar av Hudiksvalls kommun
Posten AB kommer i år att stänga många postombud (i Postens värld kallade ”Frimärksombud med utlämning” och ”Postombud”) i Hudiksvalls kommun. I Enånger försvinner båda postombuden (”Frimärksombud med utlämning”), Evas kiosk i Enånger och Linde livs. Den 15 augusti 2011 är sista dagen, som postombuden i Enånger och Lindefallet håller öppet.
Om protesterna inte får Posten att tänka om går en flerhundraårig service i Enånger i graven – även om brevutdelningen består. Fram till mitten av 1990-talet hade Enånger postkontor. När Posten avvecklade kontoret, tog postombud över. I Enånger är Evas kiosk och Linde livs sedan lång tid postombud, eller som det heter officiellt: ”Frimärksombud med utlämning”. Det är just ”utlämning” som är det centrala. Här kan man hämta paket, brevpostförskott, rekommenderade brev och aviserade stora brev, som alla kräver utkvittering. Det finns också mer fullödiga postombud, som även hanterar paket från kunder (”Postombud”).
Från och med 16 augusti måste Enångersborna åka till Konsum i Iggesund för att hämta paket, rek och liknande. Statliga Posten – med uppdrag att sköta postdistributionen i hela Sverige – rustar ner.
De privata paketdistributörerna – Schenker och DHL samt Bussgods – stannar kvar i Enånger. Det finns alltså en marknad för paketutlämning i Enånger. Men den största paketdistributören, Posten AB med 3 980 försändelser i Evas kiosk 2010, tänker lämna den lokala marknaden!
Från och med 16 augusti 2011 måste postkunderna i Enånger åka ytterligare tre mil för att hämta paket och brev. Nedläggningen i Enånger och på andra ställen i kommunen innebär längre resor och därmed ökad miljöbelastning, eftersom bilåkandet kommer att öka. För dem som inte har egen bil, blir livet mycket mer komplicerat.
För Enånger som centralort innebär det en stor förlust att inte ha ett ombud för Posten AB. I övrigt har Enånger det mesta av service invånarna behöver: livsmedelsaffär med systembolagsombud och paketutlämning (Schenker), kiosk/jourbutik med apoteksombud och paketutlämning (DHL och Bussgods), bank, förskola, grundskola från sexårsverksamhet till årskurs nio, restaurang, servicehus, hemtjänst, kyrka, församlingshem, två museer, idrottsanläggningar, bygdegård samt servicestation med bensin och diesel i Borka.
I Enånger finns alltså en omfattande kommersiell och offentlig service, inklusive tre privata paketombud. Men rekommenderade brev, brevpostförskott och aviserade stora brev, går bara att hämta hos postombud. När Posten AB minskar antalet postombud i en stad eller en ort där det finns flera ombud – som i Hudiksvall, Söderhamn och Bollnäs – innebär det bara en längre promenad för kunden. I Enånger innebär det två dagars vandring till och från Iggesund.
Mot den här bakgrunden undrar jag dels vad kommunalrådet Caroline Schmidt och Hudiksvalls kommun avser att göra för att få Posten AB att tänka om, så att det fortsatt finns postombud (”Frimärksombud med utlämning” eller ”Postombud”) i alla tätorter och småorter i Hudiksvalls kommun som har det i dag, dels om kommunalrådet avser att samla Hälsingerådet eller annan regional församling bakom en uppvaktning av Posten AB för att säkra postombud i alla hälsingeorter som har det i dag.
Långvindsbruk, Enånger
24 februari 2011
Jörgen Bengtson
ledamot av Hudiksvalls kommunfullmäktige för Centerpartiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar