tisdag 15 mars 2011

tisdag 15mars 2011 kl 16:46


Postombud ratas

– upprörda känslor hos Marnäs Tobak och Spelstallet

LUDVIKA


Många pensionärer här i Marnäs är kunder hos oss. Det blir en stor försämring för dem som inte är bilburna när postservicen flyttas till Hemköp, anser Lena Andersson.


Postservicen är en viktig inkomstkälla och när den försvinner kan vi inte längre vara tre som jobbar här. Man får väl ut och söka jobb, säger Lena Andersson som arbetat på Marnäs Tobak i närmare åtta år.



Spelstallet och Marnäs Tobak får inte fortsätta som postombud.
Posten gör sig av med sina mångåriga samarbetspartners.
- Vi har inte ens fått vara med och lämna anbud, säger Lena Andersson vid Marnäs Tobak.

De båda butikerna har varit postombud ända sedan systemet infördes 2001. Spelstallets ägare har svårt att förstå och acceptera Postens tillvägagångssätt.

- Det är så svagt och så dåligt skött, suckar Peter Lindgren.

De två ombudens avtal går ut den 31 januari. Enligt uppgift får de sedan fortsätta på övertid till i mars eller april då Hemköp City blir det nya ombudet.

- Vi har tecknat ramavtal med de stora kedjorna Coop, Axfood (där Hemköp ingår) och Ica. Det har fungerat väldigt bra med de nuvarande ombuden men vi gör det här för kundernas bästa.

- Med Hemköp som Postombud ökar tillgängligheten eftersom de har öppet klockan 8 till 22. Dagligvaruhandeln är en bra mötesplats för våra kunder, det är ju oftare som folk besöker en matvarubutik än som man besöker en tobaksbutik, säger Ove Eriksson som är försäljningschef vid Posten Meddelande AB i Örebro.

Olle Gustavsson, butikschef vid Hemköp City, är som sig bör glad över att få börja hantera postärenden.

- Vi ritar just nu på hur det ska se ut i butiken. Det här är väldigt positivt och riktigt bra för nu kommer vi att få fler kunder i butiken.

Vid Spelstallet och Marnäs Tobak har kunderna kunnat parkera bilen utanför och behövt kånka med sina paket bara några tiotal meter. Fullt så enkelt blir det inte vid Hemköp eftersom trafik normalt inte tillåts på gågatan. Men Olle Gustavsson kommer att förändra parkeringsreglerna i p-huset och förkorta längsta p-tid från tre till två timmar i hopp om att få bättre "rull" där.

Laila Nilsson, delägare i Marnäs Tobak, konstaterar att förändringen givetvis drabbar dem hårt, men också många kunder.

- Jag tänker framför allt på alla äldre här i Marnäs som inte har bil. Det är synd om våra kunder.

Lena Andersson har varit anställd vid Marnäs Tobak i närmare åtta år. Hon är inställd på att Laila och Tomas Nilsson inte kommer att ha råd att ha henne kvar.

- Man får väl ut och söka jobb. Posten har kört över oss totalt, säger en ledsen Lena Andersson.

Enda ljuspunkten, som ombuden ser det, är att man har kvar avtalen med Schenker och DHL (Spelstallet) och Schenker (Marnäs Tobak), vilka konkurrerar med Posten om pakettransporterna.

- Schenker är mycket billigare än Posten och de har ökat rejält nu i höst, hävdar Laila Nilsson.

Fakta: Postombud i Västerbergslagen

Det är bara Spelstallet och Marnäs Tobak som förlorar kontraktet med Posten. Övriga postombud i Västerbergslagen är knutna till de stora butikskedjorna.

I Fredriksberg, Sunnansjö och Nyhammar är Coop Nära-butikerna ombud. I Grängesberg är det Ica Gruvhallen och i Ludvika fortsätter Posten samarbetet med Coop Konsum på Ludvika Gård.

I Smedjebacken är Ica-Pilen ombud och i Söderbärke Bärkehallen, uppger Ove

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar